Alverzoening

weerwoord voor een dwaalleer Joh. 1:12

Alverzoening: gaat iedereen naar de hemel?

Een theologisch-filosofische kijk op zaken als de hel en alverzoening, was deze week┬áonderwerp op Grootnieuws Radio. Dat de Bijbel ‘niet in directe zin’┬á┬áduidelijk is over deze zaken zoals Reinier Sonneveld stelt, valt te bezien. Wellicht niet voor de oppervlakkige lezer. Hij noemt ook┬áhet omgaan met “diversiteit” (koel postmodern woord!) als een groot goed voor christenen, maar onduidelijk blijft hoe hij diversiteit definieert.┬áHet evangelie steunt niet op het “dogma van de hel” (whatever that means)┬ámaar de alverzoening rommelt┬áwel┬áaan de strekking van Schrift in het algemeen en het evangelie in het bijzonder. Een theologisch-filosofische beschouwing zoals al gezegd, zonder Woord helaas.(vJ)┬á

Bron: CIP

Alverzoening dwingt mensen bij God te zijn

“We kennen God als Iemand die de vrije wil van mensen respecteert. De alverzoening dwingt mensen om bij God te zijn. Ook mensen die niets met Hem te maken willen hebben,” zegt Reinier Sonneveld tegenover Groot Nieuws Radio. De christelijke radiozender besprak gisteren de stelling ‘Iedereen gaat naar de hemel’.

Aanleiding voor de stelling was het opstappen van dominee Jack Plantinga uit de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). Zijn belangrijkste reden om dit kerkverband te verlaten, is dat binnen de NGK het idee van de zogenaamde alverzoening wordt toegestaan.

Sonneveld voegt toe dat de Bijbel in directe zin niet helder is op dit punt. “De woorden ‘gehenna’ (vuilstortplaats naast Jeruzalem, red.) en ‘hades’ (het dodenrijk) kun je niet met ‘de hel’ vertalen. Daarom zie je dat, zeker in de nieuwere bijbelvertalingen, het woord ‘hel’ niet voorkomt.”

De theoloog voegt toe dat Gods Woord “in indirecte zin” wel duidelijk is op dit punt. Sonneveld is het dan ook niet eens met de stelling.

Beluister hier het volledige radiofragment

Update: De reacties onder dit artikel op CIP laten zien hoe en wat universalisme en alverzoening zoal uitwerkt in de intelligente breinen van de volgelingen. Misvattingen over gelijkenissen, en karikaturen komen weer eens langs gegaloppeerd. Helaas voor hen houden ze heel veel stukken Bijbel over die niet in de leer passen. 

The Author

vader Jakob

Mijn bijnaam is vader Jakob, omdat ik Jakob heet en vader ben, met kleine v. Ik ben een taalliefhebber en een liefhebber van het Woord met een grote W. Beschouw mezelf als niet passend in enige denominatie of kerkgenootschap. Erg benieuwd naar de toekomst.

1 Comment

Add a Comment
  1. Als je de hel weg redeneert, hoeveel heb je dan nog om ook satan weg te redeneren?
    Er stond ergens iets in de Bijbel en het kietelen van oortjes en leraren. Wie gelooft in het volbrachte werk van de Deur, de Here Jezus Christus en daag’lijks het Woord, dat is de Bijbel, bestudeert zou ook de samenkomst niet verzuimen, en zeker niet de Bijbelstudies want dan leer je de Bijbel nog veel meer kennen en dan leer je wat Hebreeuws inhoudt, schrift met Schrift vergelijken en ook typologie, wat ik overigens de mooiste verdieping van het Woord vindt.
    Laat die alverzoeners dan maar lekker in hun waan en hoogmoedig gedrag, zodat hun zonden opstapelen. Er komt een dag dat God hen zal gaan gebruiken. Hij zal Zijn rechtvaardigheid in hen gaan bewijzen. Of zij daar blij mee zijn, valt nog te bezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alverzoening © 2016 Frontier Theme